Wat betekent hosting en wat heb je nodig?

Hosting is het beschikbaar stellen van de bestanden en applicaties die je gebruikt voor de diensten die je online wil aanbieden.
Denk dan aan je website of webshop waar je bezoekers wil ontvangen.

Hosting kan ook afgesloten zijn voor het publiek en enkel intern gebruikt worden zoals bijvoorbeeld een online facturatie of planning tool.
Bezoekers van je website komen dus op je hosting uit om je website of app te bekijken.

Het bedrijf dat eigenaar is van de server wordt een webhosting provider genoemd (Lemon Live bijvoorbeeld). Zij bieden hostingdiensten aan, aan andere bedrijven, organisaties en individuen. Wanneer iemand graag zijn eigen website wil hosten, kunnen ze best een hosting service aanschaffen bij een hostingprovider.
Hosting is een ruimte op een server waar je de bestanden die je website of app nodig heeft op kan plaatsen en veilig kan bewaren. Later kan je hier nog verschillende aanpassingen aan doen.

Het onderhouden en beveiligen van deze servers is een hele klus waar een brede kennis van informatica en internet technologieën voor nodig is. Daardoor is het altijd sterk aangeraden om je hosting bij een betrouwbare provider (zoals Lemon Live) te laten hosten. Hosting Providers doen er alles aan de ervaring met hosting voor jou zo betrouwbaar en zo snel mogelijk te houden.
Je kan hosting zelf ondernemen maar dan verlies je veel kostbare tijd die je waarschijnlijk liever zou investeren in het maken van je eigen website, in je klanten en in je bedrijf.

Daarnaast is het vrijwel altijd goedkoper en veel makkelijker je hosting toe te vertrouwen aan een door jou gekozen provider.
Er zijn veel verschillende soorten website hosting, zo heb je shared, managed, VPS of dedicated hosting en nu ook cloud hosting. Er bestaat voor iedereen een ideale oplossing voor het hosten van hun website.

Hosting domein en website verband

Managed WordPress

Managed WordPress hosting biedt je de scherpe prijzen aan zoals je deze ook bij shared hosting hebt zonder dat je zelf het hosting gedeelte dient te beheren.

Shared Hosting

Shared hosting is een hosting pakket waarbij men een webserver waar je domein opstaat deelt met anderen gebruikers van diezelfde server.

VPS Hosting

Virtual private server is een virtuele machine die een deel uitmaakt van een fysieke server. Het grote voordeel is dat je de capaciteit kan schalen naar je wensen.

Shared hosting

Shared hosting is een hosting pakket waarbij men een webserver waar je domein opstaat deelt met andere gebruikers van diezelfde server. De hele capaciteit van de server wordt zo over meerdere personen en verschillende domeinen verdeeld. Dit maakt dat een shared hosting account vele goedkoper is dan wanneer je zelf instaat voor de hosting van je domein of zelf een server moet afhuren.

Voordelen van shared hosting

Shared hosting heeft veel verschillende voordelen. Het eerste voordeel van shared hosting is dat shared hosting relatief goedkoop is. Je betaalt niet voor de complete server, maar huurt slechts een deel van de server. Op deze manier kan je veel geld besparen omdat je geen hele server moet aankopen of huren.

Shared hosting is erg flexibel. Je kan exact huren wat je nodig hebt voor je domein en je kan daarna gemakkelijk uitbreiden naar wat je nodig hebt. Dit kan je door aan je hosting provider een upgrade te vragen en je krijgt meestal direct een groter deel van de webserver, met meer capaciteit voor je website en e-mails.

Shared hosting prijs

Standaard

€7,95 per maand

20GB opslagruimte

Onbeperkt dataverkeer

Onbeperkt aantal e-mail accounts

Gratis inbedrijfstelling

Application installer inbegrepen

Directadmin hosting beheer

Spam filters

Redis caching

Hosting antivirus

Webapplication firewall

SPF, DKIM & DMARC mailverificatie

SSL certificaat voor elk domein

Automatische cloud back-ups dagelijks

Eigen back-ups onbeperkt

5 maximum aantal domeinen

Premium

€14,95 per maand

40GB opslagruimte

Onbeperkt dataverkeer

Onbeperkt aantal e-mail accounts

Gratis inbedrijfstelling

Application installer inbegrepen

Directadmin hosting beheer

Spam filters

Redis caching

Hosting antivirus

Webapplication firewall

SPF, DKIM & DMARC mailverificatie

SSL certificaat voor elk domein

Automatische cloud back-ups dagelijks

Eigen back-ups onbeperkt

10 maximum aantal domeinen

Managed WordPress hosting

Managed WordPress hosting biedt je de scherpste prijzen aan zoals je deze ook bij shared hosting hebt zonder dat je zelf het hosting gedeelte dient te beheren.

De servers en instellingen worden volledig geoptimaliseerd en beveiligd door onze engineers. Deze speciale servers zijn ontworpen voor specifieke platformen zoals bijvoorbeeld WordPress.

Zo heb je standaard caching zonder dat je speciale plugins en een hogere memory limit nodig hebt. Maar het is ook belangrijk de veiligheid hoger is omdat we weten wat voor applicatie er gaat draaien passen we de managed hosting aan naar “best practice” standaarden voor. Nog enkele voordelen zijn een standaard afgeschermde testomgeving waar je updates en nieuwe content voor je website kan uitproberen en ontwikkelen zonder dat je de publiek toegankelijke website aantast.

Met 1 druk op de knop zet je deze website dan Live of maak je een kopie van de Live website naar je staging omgeving om deze aan te passen.

test omgeving wordpress hosting

WordPress hosting prijs

Standaard

€6,50 per maand

50GB SSD opslag

WordPress op uw eigen domein

1 test omgeving​

Secure SSH ​ toegang

WordPress en plugin updates​

Onbeperkte database grootte​

Onbeperkte dataverkeer

Bescherming tegen malware en hacking

Caching voor snelle laadtijden

Gratis zakelijke mailbox​

Premium

€14,50 per maand

200GB SSD opslag

WordPress op uw eigen domein

1 test omgeving

Secure SSH ​ toegang

WordPress en plugin updates​

Onbeperkte database grootte​

Onbeperkte dataverkeer

Bescherming tegen malware en hacking

Caching voor snelle laadtijden

Gratis zakelijke mailbox​

Prioriteit in noodhulp

VPS hosting

VPS staat voor virtual private server. Virtual private server is een virtuele machine die een deel uitmaakt van een fysieke server.

Het grote voordeel hiervan is dat je de capaciteit kan schalen naar je wensen, denk hierbij aan aantal processorkernen, werkgeheugen of opslagruimte. En zo perfect kan weten welke capaciteit je moet aanschaffen voor je eigen doeleinden.

Toch functioneert deze VPS als een volledig afzonderlijke server en kan je vrij bepalen wat je er graag op wil installeren. Een vps deel je niet met andere klanten en heb je dus volledig beheer en toegang tot alle functies van je eigen vps.

Zo kan je bijvoorbeeld zelf meerdere websites of apps hosten op je eigen vps. Je kan je vps dus gebruiken voor vele verschillende projecten. Ook is het mogelijk om je eigen vps te delen met bv; je klanten of mensen die voor je werken.

Omdat je zelf volledig beheer hebt over deze VPS kan je alles aanpassen aan hoe je je werk zo efficiënt mogelijk kan werken. Daarnaast kan je de branding en de stijl zelf bepalen.

Er bestaan twee verschillende soorten vpsen die wij (Lemon Live) aanbieden. Namelijk; Managed vps en unmanaged vps. Het grote verschil tussen deze twee is dat je bij managed vps de keuze maakt neemt om ons als ervaren team je te laten helpen bij het beheren van je eigen vps. Dit kan hulp zijn bij het uitvoeren van updates of om andere of nieuwere services te installeren.
Dit is vaak zeer technisch werk en kan het best worden uitgevoerd door ervaren IT’ers. De keuze om een managed VPS te nemen is vaak de beste keuze voor een KMO.

Kies je toch voor een unmanaged VPS , dan sta je zelf in voor het onderhoud en de veiligheid van je server. Dit is een zeer handige optie als je zelf een IT’er of een interne informaticus in dienst hebt zodat je helemaal zelf aan de slag kan met je eigen VPS. Daarom is dit ook de meest gekozen VPS door bedrijven die zelf een informaticus hebben.

VPS Hosting

Virtual private server is een virtuele machine die een deel uitmaakt van een fysieke server. Het grote voordeel is dat je de capaciteit kan schalen naar je wensen.

VPS Start

€40 per maand

2 GB Ram

4 Core Processor

80 GB SSD opslagruimte

Ongelimiteerd Dataverkeer

Directadmin Optioneel + €10

Dagelijkse back-up’s Standaard incl.

VPS Pro

€70 per maand

4 GB Ram

6 Core Processor

150 GB SSD opslagruimte

Ongelimiteerd Dataverkeer

Directadmin Optioneel + €10

Dagelijkse back-up’s Standaard incl.

VPS Expert

€150 per maand

6 GB Ram

8 Core Processor

250 GB SSD opslagruimte

Ongelimiteerd Dataverkeer

Directadmin Optioneel + €10

Dagelijkse back-up’s Standaard incl.

Cloud hosting

Voor we onderscheid maken tussen de verschillende soorten cloud hosting zal ik even uitleggen wat de cloud eigenlijk betekent in verstaanbare taal, voor velen is dit een “hype” woord waar vaak een heel vage definitie van is.

De cloud bestaat gewoon uit servers die ergens in een datacenter van een derde partij staan en via het internet te benaderen en te beheren zijn.
Uiteraard zijn er veel meer functies en voordelen aan de verschillende types cloud hosting die veel dieper ingaan op dit onderwerp maar als basis is dit het principe.

Public cloud

Cloud hosting is een begrip wat meestal gebruikt wordt voor public cloud, daarbij moet je vooral denken aan Amazon, Azure of Google cloud.

Hierbij maak je gebruik van de datacenters van bovenvermelde bedrijven en betaal je naar je gebruik van je hosting, snelheid en de hoeveelheid capaciteit die je nodig hebt.
Deze diensten zijn meestal heel stabiel en flexibel, maar kunnen aardig in het budget snijden zeker als ze niet zeer strikt in de gaten worden gehouden.
Als je niet oplet dan kan je plots een factuur krijgen van honderden euro’s boven je budget.
Dit is een vaak voorkomende fout bij bedrijven die starten met de public cloud en er om deze reden weg van schrikken omdat ze niet weten hoe ze het beste dezemanier van hosting kunnen aanpakken of er de ervaring en tijd simpelweg niet voor hebben.

Bij Lemon Live bieden we hiervoor een handige expertise aan met budgetbeheer en manieren om de kosten zo laag mogelijk te houden als je graag van deze manier van hosting wil gebruikmaken.
Onze engineers krijgen regelmatig trainingen met de laatste nieuwe updates en technologie voor deze verschillende cloud platformen zodat ze u met de laatste nieuwe informatie kunnen adviseren hoe je dit het beste aanpakt.
De trainingen voor het beheren van het budget worden door onze cloud beheerders punctueel bijgehouden en budgetbeheer zit standaard in onze monitoring.

Neem contact op met ons voor meer informatie

Private cloud

Naast public cloud bieden wij ook private cloud aan.

Dit zijn servers die in ons of jou beheer zijn en door ons in het datacenter worden geplaatst.
Het voordeel hiervan is dat je weet met wie je samenwerkt en je dus ook een vast aanspreekpunt hebt.
Daarnaast kan en er ook SLA (Service Level Agreement) op maat worden gemaakt.

Meestal bestaan deze omgevingen uit een High Availability cluster waar uitval van hardware door storingen of slijtage geen probleem veroorzaken en heb je voor een vast maandelijks bedrag een bepaalde capaciteit beschikbaar die je zelf kan invullen.
Geen risico op onverwachte hoge facturen want we maken deze speciaal voor uw omgeving op maat en kunnen deze op aanvraag ook aanpassen om te kunnen groeien of krimpen zodat u binnen het vooropgestelde budget blijft.
Bij een private cloud overeenkomst bespreken we dus ook een SLA zoals eerder vermeld, zo hebben we ook een afwisselende wachtdienst met noodnummer beschikbaar voor cruciale hosting.
Je kan dus meteen iemand bereiken van onze ervaren IT`ers en zij zullen je meteen hulp kunnen bieden bij eventuele problemen.
Daarnaast houden wij uw private cloud steeds in de gaten en communiceren wij tijdig.
Dit soort service kan je niet krijgen bij public cloud hosting tenzij je deze door ons laat verzorgen en beheren via een SLA.

Neem contact op met ons voor meer informatie

Waarom heb ik een ssl certificaat nodig?

Het SSL-certificaat is een digitaal bestand dat codering biedt voor allerlei gegevens die van en naar een website worden verzonden. Een andere naam hiervoor is ook wel HTTP- certificaat.
Weetje: SSL staat trouwens voor Secure Sockets Layer.

Dit certificaat zorgt ervoor dat de informatie die tussen de bezoeker en eventueel de gebruiker van de website wordt uitgewisseld vergrendeld is en deze dus veilig kan surfen op de website.
Alle informatie die je in een formulier op een website ingeeft, wordt daarna gecodeerd voordat de informatie zijn bestemming bereikt. Dat betekent dat informatie niet door derden kan worden onderschept. Dit beschermt zowel de gebruiker als de website tegen cyberaanvallen.

Het SSL-certificaat wordt uitgegeven door een Certificate Authority (CA). Zij controleren uw identiteit en controleren deze gegevens ook grondig. Op deze manier kan de CA je toegang geven tot een SSL-certificaat voor uw website.
Dit is vaak via Let’s Encrypt, deze Certificate Authority biedt gratis certificaten aan die veilig zijn, makkelijk aan te vragen en het belangrijkste: up to date zijn met de laatste nieuwe technologie die nodig is voor een goed SSL-certificaat.

Bij Lemon Live gebruiken we Letsencrypt en heb je de mogelijkheid om een SSL-certificaat voor je websites, e-mail en apps die je host te gebruiken.

Deze certificaten vernieuwen automatisch elke 3 maanden zodat deze altijd betrouwbaar, veilig en correct zijn.
Bezoekers krijgen in de browser een groen slotje te zien om aan te duiden dat alle verkeer met deze website veilig is en ze via deze manier niet bang hoeven te zijn voor eventuele schade.

SSL certificaten zijn ook beschikbaar voor alle subdomeinen die je wil gebruiken voor het hosten van je diensten.

Wat is het verschil tussen hosting en domein?

Domeinnaam kiezen en registreren

Elke website die je kent is gekoppeld aan een domeinnaam. Zo is het makkelijk om je favoriete site op te zoeken op het internet want voor het opzoeken kan je een naam gebruiken in plaats van een lange reeks cijfers te moeten onthouden.

Wil je graag jouw domeinnaam kopen dan kan je de naam helemaal zelf bepalen. Om een domeinnaam te kunnen gebruiken moet je deze eerst registreren zodat niemand anders deze domeinnaam kan kiezen. Elke domeinnaam is namelijk uniek. Geen enkele domeinnaam is hetzelfde.
Je kan voor je domeinnaam het standaard alphabet gebruiken en cijfers, ook een koppelteken is toegestaan maar een underscore niet.
Ook hoofdletters en letters met accenten kunnen niet gebruikt worden.


Een goede domeinnaam kan dus reeds bezet zijn door iemand anders, voor je grootse plannen hebt voor je merknaam en website is het verstandig om eerst na te kijken of je domeinnamen die je wenst te gebruiken nog beschikbaar zijn.
Jouw domeinnaam wordt niet enkel gebruikt voor je website, maar meestal ook voor je zakelijke e-mail adressen.

Korte domeinen zijn daarom makkelijker maar vaak reeds bezet. Als je een domein wil dat reeds bezet is kan deze soms overgekocht worden van de huidige eigenaar. Er zijn ook online bedrijven die mogelijk populaire domeinen in massa opkopen om ze later aan woekerprijzen te verkopen, denk dan aan honderden of zelfs duizenden Euro’s voor een domeinnaam.
Dit in schril contrast met de normale voordelige prijzen die wij bij Lemon Live hebben, normaal betaal je ergens tussen de 20 en 60 Euro per jaar afhankelijk van je extensie (.be, .nl, .com, enz..)
Ook je merknaam beschermen is vaak bij grotere bedrijven noodzakelijk.
Zo zie je regelmatig dat grotere firma’s vaak honderden domeinnamen bezitten met variaties en zelfs frequente schrijffouten van hun merknamen, puur ter bescherming zodat een concurrent of hacker geen bezoekers zou afsnoepen en naar zichzelf trekken.

Heb je vragen over domeinen?
Mail of bel ons zeker op, onze engineers bij Lemon Live helpen je graag verder.